mixanitouxronou.gr
“Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου”. Η μαρτυρία ενός παιδιού σκλάβου στις φυτείες που προμηθεύουν κακάο τις βιομηχανίες της δύσης. Όσα παιδιά επιχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα.
Το 1528, ο Ερνάν Κορτές, ο εξερευνητής που κατέκτησε το Μεξικό, έφερε στην Ισπανία το δέντρο “Theobroma cacao”, το αγαπημένο κακαόδεντρο των Μάγια και των Αζτέκων.
Οι Ισπανοί επεξεργάστηκαν τους καρπούς του δέντρου, πρόσθεσαν ζάχαρη και το γευστικότατο ρόφημα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε η πρώτη μπάρα σοκολάτας, απ’ τον Ολλανδό Conrad von Houten.
Πλέον, οι φυτείες κακάο αποτελούσαν μία απ’ τις σημαντικότερες πηγές πλούτου για τους Ευρωπαίους, που είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Το 1880 οι Πορτογάλοι οργάνωσαν τις πρώτες φυτείες κακάο στην Αφρική, στο νησί Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.
Η δουλεία είχε καταργηθεί το 1875, αλλά στις φυτείες κακάο ο χρόνος φαίνεται ότι κυλούσε πιο αργά, καθώς οι συνθήκες εργασίας δεν άλλαξαν καθόλου.
Κάθε χρόνο πέθαινε το 11% των εργατών, περισσότεροι από τους οποίους είχαν απαχθεί απ’ την Αγκόλα και δούλευαν παρά τη θέλησή τους.
Η καλλιέργεια του κακάο επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Αφρική και πολλές μικρές, οικογενειακές φάρμες που της διαχειρίζονταν οι ίδιοι οι Αφρικανοί άρχισαν να εμφανίζουν κέρδη.
Με την παγκόσμια οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930, τα κέρδη εξαφανίστηκαν και απέμειναν πολύ λιγότερες φυτείες κυρίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.
Στα μέσα του 2ου αιώνα, τα αφρικανικά κράτη άρχισαν να εκσυγχρονίζονται, να αποκτούν την ανεξαρτησία τους και η “ανεπίσημη” δουλεία εξαλείφθηκε.
Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε ο κόσμος.
Το 2000, μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η δουλεία “ζει και βασιλεύει” στις φυτείες κακάο. Και αυτοί οι σύγχρονοι σκλάβοι δεν είναι ενήλικοι, αλλά παιδιά που πουλιούνται απ’ τις οικογένειές τους και πολλά πεθαίνουν, πριν προλάβουν να ενηλικιωθούν.
Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν σάκους που έχουν πολλαπλάσιο
μέγεθος και βάρος απ’ τα ίδια. Αν καθυστερήσουν στη μεταφορά
των σάκων, τιμωρούνται, συνήθως με μαστίγωμα.
Οι σύγχρονοι σκλάβοι της σοκολάτας
Η UNICEF υπολογίζει ότι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά εργάζονται σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού, που από τη δεκαετία του ’70 διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά στις εξαγωγές κακάο.
Οι ηλικίες των εργατών κυμαίνονται από 5 μέχρι 16 και προέρχονται ως επί το πλείστον απ’ τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου, όπως είναι η Μπουργκίνα Φάσο και το Μάλι.
Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν σάκους που έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος και βάρος απ’ τα ίδια. Αν καθυστερήσουν στη μεταφορά των σάκων, τιμωρούνται, συνήθως με μαστίγωμα.
Παιδιά κάτω των 10 ετών χειρίζονται τεράστια μαχαίρια, με τα οποία σπάνε το σκληρό κέλυφος που φιλοξενεί τους πολύτιμους καρπούς.
Δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς σημάδια στο σώμα του, από τραυματισμούς με τα μαχαίρια.
Μερικά έχουν χάσει ακόμα και τα χέρια τους, εξαιτίας μίας και μόνο κακώς υπολογισμένης κίνησης.
Όταν μάθουν να χρησιμοποιούν τα θανατηφόρα εργαλεία της “δουλειάς” τους, έχουν να αντιμετωπίσουν άλλους κινδύνους.
Καθημερινά, χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες για να ραντίσουν τις φυτείες, χωρίς ίχνος προστασίας.
Παιδιά κάτω των 10 ετών χειρίζονται τεράστια μαχαίρια,
με τα οποία σπάνε το σκληρό κέλυφος που φιλοξενεί
τους πολύτιμους καρπούς
Τα παιδιά-δούλοι ονειρεύονται μόνο να αποδράσουν
Όταν τελειώνει η δουλειά της ημέρας, πολλές ώρες αφότου έχει πέσει το σκοτάδι, τα παιδιά τρώνε το φαγητό που τους αναλογεί: καλαμπόκι και μπανάνες. Είναι τα φθηνότερα τρόφιμα που κυκλοφορούν και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες παιδιών σε ανάπτυξη.
Η πλάτη του Ντρίσα, σακατεμένη απ' τα χτυπήματα
Το βράδυ κοιμούνται πάνω στο ξύλινο πάτωμα. Τα ξημερώματα αρχίζουν πάλι τη δουλειά.
Όσα παιδιά επιχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα.
Έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες για την καταπολέμηση της σύγχρονης παιδικής δουλείας.
Δημιουργήθηκε ένα τυπικό πρωτόκολλο, που αν και ζητά την κατάργηση της παιδικής εργασίας, δεν επέβαλε καμία νομική μεταρρύθμιση.
Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο βασικός παραγωγός κακάο για γίγαντες όπως η Cadbury, η Hershey’s κι η Nestle.
Συνεργάζονται πολύ διστακτικά με τις έρευνες της UNICEF, αρνούνται να αποκαλύψουν από που παίρνουν το κακάο τους.
Απαγόρευσαν να υπάρχει ταμπέλα στα προϊόντα που θα ξεχώριζε αυτά που είχαν παραχθεί νόμιμα από αυτά που βασίζονταν σε παιδική εργασία, γιατί φοβήθηκαν ότι θα ξεκινούσε ένα γενικό μποϊκοτάζ προς όλα τα προϊόντα κακάο.
Καμία ετικέτα όμως δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τα λόγια του νεαρού Ντρίσα, που έζησε για χρόνια ως σύγχρονος σκλάβος:
“Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου”.
Πικρή σοκολάτα, ραγισμένες καρδιές
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 1 Απρίλη 2010
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταξύ 9 και 16 ετών πουλιούνται ως σκλάβοι στις χώρες της Δυτικής Αφρικής για να δουλέψουν στις φυτείες κακάο. Το δουλεμπόριο παιδιών ανθεί στον 21ο αιώνα στο όνομα της απόλυτης παιδικής λιχουδιάς!
Γλυκιά ή πικρή, μαύρη ή λευκή, γεμιστή με αμύγδαλο ή φουντούκι, η σοκολάτα κρύβει ένα από τα πιο βρόμικα μυστικά της ανθρωπότητας.
Οι εκλεπτυσμένες γεύσεις, τα περίτεχνα σχέδια, τα φαντεζί περιτυλίγματα είναι βουτηγμένα στον ιδρώτα και το αίμα παιδιών που πουλιούνται ως σκλάβοι για να δουλέψουν στις φυτείες των χωρών της Δυτικής Αφρικής.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου έχουμε το 43% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, τα παιδιά πουλιούνται προς 350 δολάρια για να δουλέψουν στις φάρμες. Εκεί εργάζονται από 14 έως 18 ώρες την ημέρα, χωρίς ιατρική περίθαλψη, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Τα πιο θαρραλέα, όταν επιχειρήσουν να το σκάσουν, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον θάνατο. Και όσα τελικά καταφέρνουν να γυρίσουν σπίτι τους, βγαίνουν και πάλι στο σκλαβοπάζαρο και παίρνουν τον δρόμο για τις φυτείες της ντροπής.
Οι ραγισμένες καρδιές
Στις 25 Ιανουαρίου, το International Labor Rights Forum έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Οι ραγισμένες καρδιές: Επισκόπηση των προσπαθειών για την εξάλειψη του δουλεμπορίου παιδιών από τη βιομηχανία του κακάο».
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα και με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ (US Department of Labor - US DOL), προϊόντα που έχουν παραχθεί στο Καμερούν, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Γκάνα, τη Γουινέα και τη Νιγηρία, έχουν καταχωριστεί ως προϊόντα που παράγονται από δουλεμπόριο παιδιών, ενώ ειδικά για την παραγωγή κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού επισημαίνει ότι το προϊόν έχει παραχθεί με καταναγκαστική εργασία.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι εννέα χρόνια μετά τη δέσμευση των μεγάλων σοκολατοβιομηχανιών ότι θα αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της δουλείας, η κατάσταση παραμένει η ίδια, αφού επί της ουσίας υπογείως «τα εργοστάσια της σοκολάτας» υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Η πρώτη φορά που το θέμα του δουλεμπορίου παιδιών είδε το φως της δημοσιότητας ήταν το 1998 όταν η UNICEF έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία ιδιοκτήτες φυτειών στην Ακτή του Ελεφαντοστού και της Νιγηρίας χρησιμοποιούσαν παιδιά ως σκλάβους στις φυτείες τους. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά - σκλάβοι δουλεύουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Μαζεύουν τα φυτά, τα τεμαχίζουν, αφαιρούν τους σπόρους του κακάο, που αποτελεί το κύριο συστατικό της σοκολάτας, τα βάζουν σε τσουβάλια και τα μεταφέρουν σε φορτηγά.
Οι ερευνητές σημείωναν ότι τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς υπό επιτήρηση και τρέφονται με μπανάνες και πολτό καλαμποκιού, ενώ το βράδυ κοιμούνται σε παραπήγματα που βρίσκονται μέσα στο αγρόκτημα.
Σύμφωνα με τη UNICEF, τα περισσότερα παιδιά προέρχονταν από το Μάλι, το Μπενίν, το Τόγκο και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μόνο στην Ακτή του Ελεφαντοστού είχαν πουληθεί περισσότερα από 15.000 παιδιά από 9 έως 12 ετών. Δέκα χρόνια μετά, οι εκτιμήσεις της UNICEF είναι ότι στην Ακτή του Ελεφαντοστού δουλεύουν ως σκλάβοι περισσότερα από 150.000 παιδιά.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για την Εργασία, παιδιά - σκλάβοι δεν δουλεύουν μόνον στις φυτείες κακάο, αλλά και στις καλλιέργειες με βαμβάκι, ζαχαροκάλαμο, καπνό, ρύζι και καφέ.
Και:
Child trafficking in cocoa industry in West Africa
Les esclaves du chocolat
Slavery today (tag)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου