Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Γυναίκες Εκπαιδευτικοί της Κύπρου στηρίζουν γυναίκες της Γουινέας



Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία"

 Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών κας Σωτηρούλλας Μενοίκου, καθηγήτριας γαλλικών και κας Λίας Βίκερς καθηγήτριας αγγλικών, από την Λεμεσό, και με στήριξη συναδέλφων τους, στην μνήμη της αείμνηστης συναδέλφου τους εκπαιδευτικού Σωτηρούλας Μούζουρου, δίπλα από το δημοτικό σχολείο που η Ιερά Μητρόπολις Γουινέας λειτουργεί στην πόλη Κίντια, ανεγέρθη ειδική αίθουσα για τις μητέρες των μαθητών του σχολείου και των γυναικών της περιοχής.
Με την στήριξη του συζύγου της αείμνηστης εκπαιδευτικού η αίθουσα εξοπλίστηκε με μηχανές ραπτικής και έτσι οι γυναίκες μαθαίνουν ραπτική και ετοιμάζουν ρουχισμό για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.
Σήμερα έφτασαν στο σημείο να διοχετεύουν τα δημιουργήματά τους στο εμπόριο έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα έξοδα λειτουργίας της Σχολής Ραπτικής και να έχουν και ένα μικρό εισόδημα.
Οι γυναίκες της Γουινέας χρειάζονται στήριξη όπως και τα μικρά παιδιά, γιατί αυτές στηρίζουν τα βάρη της οικογένειας.
Το 21% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας εξαναγκάζεται σε γάμο πριν τα 15 και το 52% πριν τα 18.
Το 92% του γυναικείου πληθυσμού έχει υποστεί κακοποίηση από τον σύζυγο ή τον σύντροφο του και το 49% έχει καταγγήλει δημοσίως την κακοποίησή του τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του.
Κάθε 1,000 παιδιά που γεννιούνται από ανήλικες μητέρες τα 123 πεθαίνουν πριν τα 5α τους γενέθλια, ενά κάθε 100,000 γέννες πεθαίνουν 724 γυναίκες λόγω της ανύπαρκτης πρόσβασης σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από τις ιεραποστολικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητές της προσπαθεί να σταθεί όσο περισσότερο μπορεί στις γυναίκες και στα παιδιά και ιδιαίτερα μέσα από την εκπαίδευση.
Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ξεκίνησε την λειτουργία του πιλοτικά την φετεινή σχολική χρονιά και η πρώτη πτέρυγα που συμπεριλαμβάνει οκτώ τάξεις διδασκαλίας αποπερατώθηκε και με την αρωγή της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης και την προσωπική ευαισθησία του Προέδρου της Αιγυπτιώτου Καθηγητού κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλου.
Ο Καθηγητής Λεωνίδας Παπαδόπουλος υπήρξε καθηγητής του Σεβ. Μητροπολίτου Γουινέας Γεωργίου στην Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. στο μάθημα του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, στο μάθημα του Δικαίου Διεθνών Θεσμών και στο μάθημα της Εξωτερικής Πολιτικής και Συγχρόνων Διεθνών Θεμάτων.

Και:

Orthodox Guinea
African Women
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου