Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Μαδαγασκάρη: Ο επίγειος παράδεισος που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Ειλικρινώς κάθε φορά που συντάσσω ένα κείμενο για το έντυπό σας, εύχομαι και προσεύχομαι να είναι η τελευταία φορά κατά την οποία θα γεμίσω τη σελίδα με ανθρώπινο πόνο. Έπειτα από μια πρωτοφανώς άνυδρη τετραετία, για το σύνολο της έκτασης της Νοτίου Μαδαγασκάρης, η πλειοψηφία των γηγενών έρχεται αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες αυτού που μέχρι τώρα σκιωδώς ακούγαμε και ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα ζήσουμε, της Κλιματικής Αλλαγής. 

Εκατομμύρια ανθρώπων ήδη έχουν περιορίσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στο ένα τρίτο του φυσιολογικού, καταναλώνοντας κατ’ αποκλειστικότητα έντομα (κυρίως ακρίδες), ποώδη φυτά σχεδόν μη βρώσιμα και αποφλοιωμένους κάκτους. Η έλλειψη πόσιμου νερού αναγκάζει σε μετανάστευση ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, καθημερινή πολύωρη μετακίνηση χιλιάδες αδελφούς μας, οι οποίοι σχεδόν με μάτια θολά και αμφίβολο μέλλον ψάχνουν για την γη της υδάτινης επαγγελίας.

Προσωπικώς έχω υπάρξει μάρτυρας σκηνών τις οποίες θα περίμενα τυπωμένες αποκλειστικά και μόνο στις σελίδες κάποιου μεσαιωνικού διηγήματος. Νέοι κλέβουν τομάρια ζώων από τα βυρσοδεψία –δέρματα που προορίζονται για την υποδηματοποιία των δυτικών χωρών– τα βράζουν επί ώρες σε λασπόνερα, ούτως ώστε μόλις μαλακώσουν να αποτελέσουν το ημερήσιο γεύμα τους. Παιδιά χώνονται ανάμεσα στις σωληνώσεις της υδροφόρας της Ιεράς Επισκοπής μας, γλείφοντας κυριολεκτικά τις σταγόνες του νερού οι οποίες σχηματίζονται στις ενώσεις. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις διεθνών οργανισμών, βρίσκονται επί μήνες όχι απλώς κάτω του ορίου της φτώχειας παρά κάτω του ορίου της επιβίωσης.

Περιοδεύω κάθε σπιθαμή του τόπου και το μόνο θέαμα που αντικρίζω στις Εκκλησίες μας είναι ανθρώπους να πίνουν το νερό των βαπτίσεων, παιδιά στο ιερό να καταναλώνουν ένοχα το ζέον, και ψάλτες με σκασμένα χείλη να αινούν τον Θεό πέραν κάθε απόγνωσης.

Για όλα αυτά, ως πατέρας και επίσκοπος, δεν θα ντραπώ ακόμα μια φορά να ζητήσω ευθαρσώς τη συνδρομή σας, το πολύ και το ελάχιστο, ούτως ώστε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα κατασκευής πηγαδιών και υδρευτικών μέσων. Αυτή τη στιγμή τα επτά από τα δώδεκα πηγάδια είναι έργο και προσφορά της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ούτως ώστε να επεκτείνουμε, συν Θεώ, σε κάθε ενορία μας τα συσσίτια, διπλασιάζοντας τους αδελφούς που ζουν από αυτά και απαλύνοντας τον πόνο της τοπικής κοινωνίας. Ούτως ώστε να συνεχίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου αγροτικού ιατρείου, αυτού του έργου πνοής το οποίο η δική σας αγάπη θεμελίωσε. Ούτως ώστε να σηκώσουμε όλοι μαζί τον σταυρό του Αφρικανού αδελφού, ο οποίος κάθε μέρα σταυρώνεται, κάθε μέρα πεθαίνει και κάθε μέρα, παρά ταύτα, δοξολογεί τον Θεό.

Ικέτης της αγάπης σας και επαίτης της συνδρομής σας
† Ο Τολιάρας Πρόδρομος

Ιεραποστολή στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης (Facebook)
 

8 σχόλια:

  1. Μα πως θα επικοινωνήσουμε μαζί του; γιατί δεν δίνει τρόπους επικοινωνίας; Τον παρακαλώ εγώ προσωπικά πως θα επικοινωνήσουμε μαζί του. Βρήκα το τηλέφωνό του μα δεν το σηκώνει. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ Η Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι θα πρέπει να δοθεί τρόπος επικοινωνίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητές μου αδελφές, χαίρετε εν Κυρίω. Με συγκίνησε η άμεση ανταπόκρισή σας. Πράγματι, είναι ένα θέμα αυτό, γι' αυτό - μετά τα σχόλιά σας - δημοσίευσα στο τέλος της ανάρτησης ένα σύνδεσμο προς τη σελίδα της Επισκοπής Τολιάρας στο Facebook.
    Πάντως μπορείτε να ενισχύσετε το έργο του μέσω της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής, από την ιστοσελίδα της οποίας αναδημοσιεύσαμε το άρθρο. Η Αδελφότητα είναι έντιμη και έμπειρη. Αν στείλετε κάτι εκεί και γράψετε ότι είναι για την Επισκοπή Τολιάρας (ή όποια άλλα Ορθόδοξη Εκκλησία θέλετε), να είστε βέβαιες ότι θα πάει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να ρωτήσετε πρώτα, αν θέλετε, βέβαια.
    Πάντως ελπίζω ότι μέσω Fb θα μπορέστε να έχετε και άμεση επικοινωνία με την εκεί Εκκλησία.
    Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι κάθε καλό εν Χριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τραπεζικός λογαριασμός ενισχύσεως του Ιεραποστολικού και Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης:

    IBAN εθνικής τραπέζης

    GR3901104680000046800782982

    Απο τη σελίδα στο facebook Ιερά Επισκοπή Τολιαρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρούμενα Χριστούγεννα
    θα ήθελα να σας πω ότι, όταν πάς να καταχωρήσεις από άλλη Τράπεζα να στείλεις χρήματα στην Εθνική, σου ζητάει ονοματεπώνυμο λήπτη και διεύθυνση και δεν ξέρουμε τι να καταχωρήσουμε, βοηθήστε μας, ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακάρι το ονοματεπώνυμο θα είναι Ιερά Επισκοπή Τολιάρας, αλλά φοβάμαι ότι θα είναι κάποιο προσωπικό όνομα... Δυστυχώς δε γνωρίζω περισσότερα. Αν γίνεται, προσπαθήστε να καταθέσετε μέσω Εθνικής. Αλλά μπορείτε να καταθέσετε στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής (https://ierapostoles.gr/) για την Ι. Επισκοπή Τολιάρας. Θα τα στείλουν. Ή να τηλεφωνήσετε εκεί, να τους ρωτήσετε.
    Καλές άγιες ημέρες και σας ευχαριστώ για την αγάπη σας.
    Με αγάπη Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή