Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Εκοιμήθη o Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής (Κινσάσας) Νικηφόρος

 

Πρακτορείο Εκκλ. Ειδήσεων "Ορθοδοξία" 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Έναν ταπεινό και αφοσιωμένο Ιεραπόστολο έχασε το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο λόγος για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 72 ετών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από το Κονγκό το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως ορίστηκε, με εντολή του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος.

Ο μακαριστός είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό και δυστυχώς η κατάστασή του ήταν αρκετά δύσκολη αφού έπρεπε να διασωληνωθεί εξαιτίας υποτροπής σε υποκείμενα νοσήματα. Μέρες τώρα προσπαθούσαν να τον μεταφέρουν αλλά δυστυχώς δεν εύρισκαν τον τρόπο. Από την Ελλάδα είχε προσφερθεί να τον μεταφέρει με δικά του έξοδα ο διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος αλλά για άγνωστους λόγους αυτή η επιχείρηση καθυστέρησε. Στην κάλυψη των εξόδων για την μεταφορά του μακαριστού Ιεράρχη στην Ελλάδα συνέδραμε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Γεράσιμος Ντούνης με την σύζυγό του Παρασκευή Ντούνη που από την πρώτη στιγμή της εκδηλώσεως της ασθένειας στάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου.

Τελικά υπέκυψε το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου στο νοσοκομείο Παπανικολάου. «Εκοιμήθη πριν λίγο ο αδελφός μου Ιεραπόστολος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Κινσάσας κ Νικηφόρος. Η Παναγία κρατεί στα χέρια της την Αγία του ψυχή. Καλό Παράδεισο Δέσποτα Αιωνία ή μνήμη σου τα φτωχά παιδιά της Αφρικής σε ευγνωμονούν», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κατά σάρκα αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτη λίγο μετά την κοίμησή του.

Θλίψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

«Ο αείμνηστος Ιεράρχης υπήρξε μια αγία μορφή και από τα σημαντικότερα στελέχη του Αλεξανδρινού Θρόνου. Διηκόνησε με αφοσίωση προσφέροντας ταπεινά τον εαυτό του θυσία στην Ιεραποστολή της Αφρικής» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αναγγέλλοντας με βαθιά θλίψη και συνοχή καρδίας την προς Κύριον εκδημία του Σεβ. Μητροπολίτου Κινσάσα κυρού Νικηφόρου.

Η Α. Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, με αισθήματα βαθιάς ανθρώπινης λύπης, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικηφόρου.

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως ορίστηκε, εντολή του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος.

Τη θλίψη για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κινσάσας κυρού Νικηφόρου εξέφρασε η Ιερά Μητρόπολη Αξώμης. Με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι «η πανδημία μάς στέρησε ένα πολυτιμότατο στέλεχος, έναν αγιώτατο μοναχό και ιεραπόστολο Ιεράρχη».

Αναλυτικά η ανάρτηση γράφει:

«Απόψε το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο μας είναι πολύ πτωχότερο. Ο αδελφός μας, Σεβασμ. Μητροπολίτης Κινσάσας κυρός Νικηφόρος «έφυγε» για την Βασιλεία του Θεού, νικημένος από covid. Η λύπη του Μακαριωτάτου Προκαθημένου μας και όλων των αδελφών στην Ιερά Σύνοδο είναι βαθύτατη. Η πανδημία μάς στέρησε ένα πολυτιμότατο στέλεχος, έναν αγιώτατο μοναχό και ιεραπόστολο Ιεράρχη. Καλή Ανάσταση δεσπότη μας Νικηφόρε! Αναπαύσου στην αγκαλιά του Χριστού που αγάπησες και κήρυξες στην Εκκλησία του Κονγκό! Θα σε μνημονεύουμε πάντοτε!»


Η Εκκλησία της Αλβανίας τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη

Πληροφορηθείς την εις Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Κινσάσα κυρού Νικηφόρου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τέλεσε με βαθειά συγκίνηση τρισάγιο και αναφερόμενος στην προσωπική γνωριμία και την προσφορά του αοιδίμου Μητροπολίτου στην Ορθόδοξο Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Αλβανίας δήλωσε:

«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του προσφιλούς εν Κυρίῳ αδελφού κυρού Νικηφόρου. Ο μακαριστός, προ της εκκλησιαστικής του διακονίας στην Αφρική, υπήρξε πολύτιμος συνεργός εν Κυρίῳ στην ανασυγκρότηση της εν Αλβανία Ορθόδοξου Εκκλησίας, ως πρώτος Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο (1998-2006). Με τον ιεραποστολικό του ζήλο, την εργατικότητα, την εκπαιδευτική εμπειρία, την απλότητα του χαρακτήρα και την ορθόδοξη πνευματικότητά του, συνεισέφερε ουσιαστικά στη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των νέων. Διατηρήσαμε πάντοτε την ἐν Χριστῷ τῷ Κυρίῳ ἡμῶν αδελφική κοινωνία.

Η Εκκλησία της Αλβανίας τον μνημονεύει με ευγνωμοσύνη. Ο Κύριος, τον οποίο με όλη του την ψυχή αγάπησε και με αυτοθυσία διακόνησε σε απαιτητικές περιοχές, ας αναπαύει εν σκηναίς δικαίων την ευγενή ψυχή του».

Από τη Θεσσαλονίκη στο Άγιον Όρος και την Ιεραποστολή

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου (Μικραγιαννανίτης) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1949. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975.

Το 1971 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τζαγκαρόλων Χανίων. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 22 Αυγούστου 1971 και Πρεσβύτερος το 1978 από τον Επίσκοπο Ροδοστόλου Χρυσόστομο.

Το όνομά του για πολλά χρόνια ταυτίστηκε με την ζωή και την πορεία της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας την οποία διακόνησε ως καθηγητής, αναπληρωτής Σχολάρχου και Σχολάρχης. Υπήρξε πνευματικός πολλών σπουδαστών της εν λόγω σχολής και σε πολλούς ενέπνευσε την αγάπη για την ιερωσύνη, τον μοναχισμό, αλλά και την εν γένει ευλαβή διακονία της Εκκλησίας. Το 1977 μετέβη στο Άγιον Όρος όπου εγκαταβίωσε στην Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης και τοποθετήθηκε Καθηγητής στην Αθωνιάδα Σχολή. Από το 1988 μέχρι το 1997 διετέλεσε Σχολάρχης της Σχολής αυτής. Στην συνέχεια υπηρέτησε στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και από το 2006 στο Κονγκό.

Στις 24 Οκτωβρίου 2010 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σεβαστείας Δημήτριο (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πηλουσίου Καλλίνικο, Βερροίας και Ναούσης Παντελεήμονα, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, Ελασσώνος Βασίλειο, π. Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο, Κυδωνίας και Αποκωρώνου Δαμασκηνό και τους Επισκόπους Κατάγκας Μελέτιο, Μαρεώτιδος Γαβριήλ και Βαβυλώνος Νήφωνα. Στις 24 Νοεμβρίου 2015 ο τίτλος της Μητροπόλεώς του μεταβλήθηκε σε «Κινσάσας».

Τι είχε πει στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για την πανδημία

Ο μακαριστός ιεραπόστολος ιεράρχης είχε παραχωρήσει συνέντευξη τον Μάιο του 2020 στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Ο μακαριστός είχε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατούσε στο Κογκό κατά τη διάρκεια των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, εξηγώντας πως ο ίδιος και η Μητρόπολή του υπάκουσαν στους κανόνες της πολιτείας και εφάρμοσαν τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Επίσης, είχε σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετοί στην Ελλάδα έκαναν συζήτηση για τη Θεία Κοινωνία υπονοώντας ότι μεταδίδει νοσήματα, με τον μακαριστό Μητροπολίτη να αναφέρει ότι είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται εναντίον της Θείας Κοινωνίας λέγοντας: «Για να είμαι ειλικρινής, πάντα, με διάφορους τρόπους, υπάρχει διωγμός εναντίον της πίστεώς μας και της Εκκλησίας. Τώρα έχουν επικεντρωθεί στον ίδιο τον Χριστό, στη Θεία Κοινωνία στο προσκύνημα των εικόνων, στον ασπασμό προς τον Ιερέα. Ουσιαστικά δεν πιστεύουν ότι υπάρχει αληθινή εκκλησία ότι είναι η Θεία Χάρις, ποια είναι η δύναμη της Θείας Χάριτος του Θεού. Πιστεύουν έναν Θεό νεκρό γι αυτό και πολεμάνε την Εκκλησία. Βρήκαν ευκαιρία να την πολεμήσουν. Έχει ξεφυτρώσει ένας σύγχρονος διωγμός στα Ιερά και τα Όσια».

Ακούστε τη συγκινητική συνέντευξη (στην αρχική ανάρτηση). "Ν": Σημείωση του ιστολογίου μας: το ότι ο μακαριστός μητροπολίτης εκοιμήθη λόγω κορωνοϊού δεν αλλάζει τα συντριπτικά στοιχεία ότι είναι ασφαλές να κοινωνούμε. Ως γνωστόν, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί οπουδήποτε, δεν σημαίνει ότι κόλλησε μέσω της θείας κοινωνίας. Ο ίδιος ο μακαριστός (όπως και όλοι οι ορθόδοξοι ιερείς όλων των χωρών) σίγουρα είχε κοινωνήσει κατ' επανάληψιν μαζί με ασθενείς από μεταδοτικά νοσήματα, χωρίς ποτέ να πάθει τίποτε. Δείτε και: Θανατηφόρες ασθένειες & θεία κοινωνία στην Αφρική (Κένυα, Σιέρρα Λεόνε).

Μια ημέρα πριν την παραχώρηση της συνέντευξης ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε προσευχηθεί για την παύση της πανδημίας, λιτανεύοντας μάλιστα τα ιερά σεβάσματα της Ορθοδόξου πίστεως στην καρδιά της Αφρικής (βλ. βίντεο στην ίδια ανάρτηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου