Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Πάσχα με προσευχές για τους Έλληνες του Σουδάν

Το ΒΗΜΑ της Εκκλησίας

Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εόρτασαν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προέστη της τελετής της Αναστάσεως και προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, μεταφέροντας προς όλους το χαρμόσυνο μήνυμα «Χριστός Ανέστη!».

Παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης και εκπρόσωποι ελληνικών Συλλόγων και Οργανισμών της Πόλεως.

Την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου, τελέστηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αναστάσεως.

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ κατήλθε εν πομπή από την Αίθουσα Θρόνου της Μονής στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Οσίου Σάββα, όπου προεξήρχε του Εσπερινού της Αγάπης, συγχοροστατούντων των Αρχιερέων του Θρόνου, Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος και Πανιερ. Μητροπολίτου Ταμιάθεως κ. Γερμανού.

Μέσα σε κλίμα χαρμόσυνο, ανεγνώσθη το Ιερό Ευαγγέλιο από τον Μακαριώτατο στην ελληνική, ενώ ακολούθησαν οι Αρχιερείς και ο ιερός κλήρος, σε διάφορες γλώσσες.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, είπε: 

«Η σκέψη και η προσευχή μου στρέφονται προς τους εμπερίστατους αδελφούς της Αφρικής και όπου γης. Η σκέψη και η προσευχή μου στρέφονται προς τους χαροκαμένους γονείς των νέων των Τεμπών. Στρέφεται προς τους δοκιμαζομένους σήμερα Έλληνες του Σουδάν και τον Μητροπολίτη, μας Σάββα… Κουράγιο παιδιά μου, κουράγιο!

Αυτή θα είναι η ευχή μου για το φετινό Πάσχα. Η χαρά της Αναστάσεως να είναι ελπίδα, παρηγορία και δύναμη ακατάβλητη. Έχουμε Χριστό στην καρδιά μας; Έχουμε την Ανάσταση! Έχουμε Χριστό στη ψυχή μας; Έχουμε την υπομονή! Έχουμε Χριστό στη ζωή μας; Έχουμε ειρήνη και αγάπη!».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Οίκο Ευγηρίας της Ελληνικής Κοινότητος, όπου αντάλλαξε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό με τους περιθαλπομένους γέροντες και τους εργαζομένους, προσφέροντας δώρα και ευλογίες σε όλους.

Τέλος, παρεκάθησε στο Πασχάλιο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στο εντευκτήριό της προς όλους τους παροίκους της Μ.Πόλεως.


Διαρκής επικοινωνία του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή της ενάρξεως των αιματηρών εχθροπραξιών στην πρωτεύουσα Χαρτούμ του Σουδάν, τη 15η Απριλίου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ευρίσκεται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον επιχώριο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, ο οποίος θυσιαστικώς στέκεται δίπλα στο ποίμνιό του και περιθάλπει αυτό στο Μητροπολιτικό οίκημα, και δι’ αυτού με τους Έλληνες που διαβιούν στη χώρα.

Επίσης, ο Μακαριώτατος συνεργάζεται επί του θέματος με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάϊρο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, στις διπλωματικές αρμοδιότητες του οποίου υπάγεται και το κράτος του Σουδάν.

Σήμερα, 18 Απριλίου, ο Προκαθήμενος της πρεσβυγενούς Αλεξανδρινής Εκκλησίας, σε προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει στο Κάϊρο με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, θα συζητήσει σχετικώς μαζί του, με σκοπό την προστασία των Ελλήνων παροίκων και την επίλυση του ανακύψαντος προβλήματος, αφού η Αίγυπτος εμπλέκεται ενεργά στην διαδικασία απεμπλοκής και ειρηνεύσεως στη γειτονική χώρα του Σουδάν.

Ο Μακαριώτατος εκζητεί πατρικώς την προσευχή όλων, ώστε να πρυτανεύσει η λογική και ειρήνη μεταξύ των εμπλεκομένων στην σύρραξη μερών.

Για Τρίτη ημέρα εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη ο Μητροπολίτης Νουβίας και 15 πιστοί

 
Φωτο από εδώ

Την ίδια ώρα, στο Σουδάν παραμένει έκρυθμη η κατάσταση, με τον Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββα, που βρίσκεται από το Μ. Σάββατο εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα, να δηλώνει στην ΕΡΤ: «Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω, ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες, γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν, τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση […] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Για την κατάσταση της υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο, διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών των μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 185 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 1.800 άμαχοι και μαχητές. Τα παραπάνω στοιχεία γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου